© Wandern MondSeeLand ©Valentin Weinhaeupl
Eine Frau und ein Mann sitzen in der Wiese und genießen den Ausblick auf Wiesen und Berge

St. Lorenz am Mondsee

St. Lorenz am Mondsee, Oberösterreich, Österreich
Pokud toho může tchýně hodně nabídnout… Proč právě tchýně, budou se jistě mnozí ptát. To se dá snadno vysvětlit: Obec St. Lorenz ležící na západním břehu Mondsee v Salzkammergut má speciální symbol, Dračí stěnu. Dračí stěna - Drachenwand je hora o výšce 1.060 metrů a tvoří spolu se Schoberem a Schafbergem horskou kulisu jezera Mondsee. No a protože se to v některých rodinách občas stává, že si člověk tak dobře nerozumí s tchýní, a slovo „drak“ často budí záporné asociace, pak se nabízí srovnání Dračí stěnu označit jako památník tchýním. Jestli to tak vidí i obyvatelé St. Lorenz, to je ovšem sporné. Na výletě lodí po Mondsee se ale snadno může přihodit, že kapitán označí krásnou stěnu Drachenwand jako Památník tchýni.

Jméno sem nebo tam, Dračí stěnu byste měli vidět, nebo ještě lépe na ni vystoupit. Má kromě zvláštního jména ještě jednu mimořádnost. Má díru. Ano, je to pravda. Z vody je tato díra zvlášť dobře vidět. Na levém horním kraji. A je celkem velká. Tak velká, že se dokonce skrz ní nechá vidět. Ze shora si užijete pěkný výhled. To musíte jednou vidět na vlastní oči. Nejlepší bude, když si hned oblečete pohorky a vyrazíte. Přitom si můžete vybrat - raději normální turistickou cestou anebo to smí být trochu náročnější? Pak vyrazte na horu rovnou s horolezeckým vybavením. Ti zcela odvážní se mohou dokonce dostat k cíli po visutém můstku a vznášejí se pak krátce 200 metrů nad propastí. Tedy naše tchýně má co nabídnout. Ale neměli byste ji brát na lehkou váhu. Potom, co se dostanete nahoru, budete odměněni dech beroucím výhledem na celý region MondSeeLand. Fotoaparát si v žádném případě nesmíte zapomenout.

Dobře, teď jste viděli otvor, a hned se nabízí další otázka: jak se tento otvor do stěny dostal? K této otázce se váže hodně příběhů, které jsou samozřejmě všechny velmi napínavé. Stejně tak napínavá je ale otázka po původu jména „Schwarzindien“. Schwarzindien, co to je - černá Indie? To je opravdu mimořádné geografické místo a obyvatelé St. Lorenz jsou na něj pořádně hrdí. Však toto jméno pochází od nejvyššího muže v zemi osobně. Od císaře Franze Josefa osobně. Tak daleko sahá minulost tohoto jména, které dnes označuje část St. Lorenze, která se stala oblíbeným místem pro bydlení a koupání.

Jen coby kamenem dohodil od čtvrti Schwarzindien je Kulturgut Höribach. Z hlediska historického velmi zajímavý, dřívější majetek bývalého benediktinského kláštera v Mondsee a dnes významné kulturní centrum pro akce a oslavy všeho druhu. Viděno z tohoto úhlu je St. Lorenz částí MondSeeLandu, kterou již není možno si odmyslit. A když to tak vezmeme, pak kdo sem jednou přijede, ten už nechce nikdy pryč. To dokazuje ta nebo ona rodilá nefalšovaná Vídeňačka, která našla v St. Lorenz svůj nový domov. Jako třeba já. Jednou jsem se v St. Lorenz zabydlela, a teď už nechci pryč. Možná se Vám povede stejně? Uvidíme. Návštěva se vyplatí. Proč nezačít prostě s krátkou dovolenou a uvidíme, co z toho bude.

  • 2.226obyvatel

  • 23 km²plocha

  • 486 m nadmořská výška

  • 47.82, 13.35GPS souřadnice

z Německa: jeďte po dálnici A8 z Mnichova směr Salzburg, tam odbočte na dálnici A1 směr Linec/Vídeň, po 30km vyjeďte po výjezdu Mondsee;

z Vídně: jeďte po dálnici A1 směrem na Salzburg až po výjezd Mondsee;

z Itálie: jeďte po dálnici A10 do Salzburgu, tam odbočte na dálnici A1 směr Linec/Vídeň, po 30km vyjeďte po výjezdu Mondsee
Nádraží Strasswalchen – 14 km od Mondsee (autobusová veřejná doprava)
nebo
nádraží Salzburg – 30 km od Mondsee (autobusová veřejná doprava)
letiště Salzburg – 30 km od Mondsee (autobusová veřejná doprava)

Příjezd veřejnou hromadnou dopravou
Plánovač tras pro individuální turistiku

kontakt & servis


St. Lorenz am Mondsee
Tourismusverband MondSeeLand
Dr.-Franz-Müller-Str. 3
5310 St. Lorenz am Mondsee

telefon +43 43 2270
fax +43 6232 2270 - 22
E-Mail info@mondsee.at
web www.mondsee.at
https://www.mondsee.at

Mluvíme následujícími jazyky

německý

powered by TOURDATA