© Wandern MondSeeLand ©Valentin Weinhaeupl
Eine Frau und ein Mann sitzen in der Wiese und genießen den Ausblick auf Wiesen und Berge

Freilichtmuseum Mondseer Rauchhaus

Tiefgraben am Mondsee, Oberösterreich, Österreich
  • vhodné za každého počasí
  • vhodné pro skupiny
  • vhodné pro děti (v libovolném věku)

Vítejte ve skanzenu a zemědělském muzeu Mondseer Rauchhaus! Skanzen ukazuje typ zemědělské usedlosti, který byl kdysi v MondSeeLandu běžný: udírnu a s ní spojené hospodářské budovy, chatu se zabudovanou truhlou, Hoarbad, domácí mlýn, Dörrbadl, kapličku u cesty a Austragshäusl. Tato udírna ("Untere Bischofer") je jedním z posledních příkladů tohoto typu domů, který je na pokraji zániku, a je čestnou památkou starého venkovského života.
Původně stála tato usedlost 2 km jihovýchodně odtud; musela ustoupit stavbě dálnice a v roce 1959 sem byla přemístěna.

Stáří: Na hřebeni je vyrytý letopočet 1708; v tomto roce dostal dům pravděpodobně novou střechu. První zmínka o této nemovitosti pochází z roku 1416.

Rozloha: Délka: 18,5 m, šířka: 16,9 m, výška: 8 m; s přístavbami ("Zusaspang" a "Strahittn") zaujímá podlahovou plochu 323,5 m2. Svými rozměry představuje průměrný statek v Mondsee.

Typ: Kouřový dům v Mondsee patří do salcbursko-bavorské oblasti jednotných domů, která se rozkládá na území starého bavorského osídlení od řeky Lech po řeku Traun. Spojuje obytný dům, stáj a stodolu pod jednou střechou. Podle umístění mlatu se označuje jako Mittertenhaus. Dvoupatrové roubené patro domu (vpředu) je čtvercová konstrukce z dřevěných kvádrů, stodola (vzadu) je postavena z lomového kamene, seník (nahoře) má sloupovou a trámovou konstrukci a je obložen doškem (po stranách) a šindelem (zadní stěna). Plochá střecha (pultová) je pokryta šindelem a zatížena střešními tyčemi a kameny.

Hlavní znaky: - střecha je zhotovena ze dřeva, které je součástí střechy: Zvláštností této formy domu je absence komína; kouř volně odtéká střechou (šindelové spoje). Má zde však zvláštní funkci: kouř z otevřeného ohniště se používá k sušení obilí, které je uloženo ve snopech nad ohništěm na kouřové podlaze ("Rauh").

Na čelní stěně (štítovém konci) trojdílného ("drigamign") domu se nacházejí vstupní dveře (štítový dům). Malá okna ("vysoká okna") nad okny světnice slouží k odvodu kouře z obytných místností. "Chodba" ve štítové části slouží k sušení bylin. Na včelí desce ("Imbgang") jsou ze slámy vypletené "Beisumpa" a "Rauchfangstöcke", které tvoří vydlabané kmeny stromů. Pod štítem se nachází holubník ("Taumkowö"). Hlavice purpury jsou viditelným znakem příslušnosti MondSeeLandu k Bavorsku a spojení s Bavorskem prostřednictvím poutní cesty ke svatému Wolfgangovi. V roce 1927 již v kapli nevisel ani jeden votiv, ačkoli pod střechou se stále nacházela ruka a dřevěné nohy.

Interiér Rauchhausu svědčí o prosté a skromné, ale prací naplněné existenci. V udírně nenajdeme bohatě malovaný selský nábytek, protože kouř se neustále šířil po celém domě a hospodář z MondSeeLandu nikdy nebyl bohatý. Promyšlený a dobře uspořádaný obsah domácnosti a spotřebiče jsou určeny k soběstačnosti.
Když vstoupíte, ocitnete se v místnosti s krbem, které farmář říká "dům". Dva krby jsou zaklenuty "ohnivým kloboukem". Ten zachycuje jiskry. Kouř putoval hlavně do kouřového patra nad ním ("Rauh") a ven kouřovými poklopy. Zde se na tyče zavěšovalo maso k doutnání. Kachlová kamna ve světnici a světnici se vytápěla z ohnišť přes "Ofenloch" ("Ofenloch") ("Hinterladen"). Udírna patří do skupiny domů s kamny/peci. Pec je připojena ke sporáku vlevo. V dosahu je zde uloženo staré pecní náčiní (vidlice na pec, lopata na oheň, trojnožka, hrábě na oheň) a náčiní na pečení. U vchodu vede schodiště do klenutého kamenného sklepa. Uzavřené schodiště nad ním vede do "Bömö" (malého patra) a do horních komor. Na stěně "Tennenkammerl" ("Tennkastl") se nachází železné nádobí na vaření.

Ve světnici se nachází obývací pokoj a jídelna zemědělské rodiny. Zde se odehrávala velká část domácího života na statku. Ke zděné ohništní stěně jsou připojena kamna se zadním přikládáním, nad nimi lavice a sušák ("Ofenstangl"). Nábytek tvoří jídelní stůl, křeslo a stolička, nástěnná lavice a pod ní kurník, koš na mísy a kolébka. V rohu okna vidíme Herrgottwinkl ("Altarl").
Ve světnici byl obývací pokoj a ložnice starých hospodářů (Auszugstübl). Kromě nábytku ze světnice je zde také postel a truhla.

Komora je ložnicí sedláků a malých dětí. Její vybavení tvoří manželská postel, dětská postýlka, truhla a truhla. Odtud vedou dveře přes mlat do stodoly.
"Kammerl" (známý také jako "Schwarze Kammer") je spižírna a skladiště kuchyňských potřeb. Najdete zde skladovací truhlu ("Almer"), koryto na pečení sekané, palici na maso, máselnici, palici na zelí a kráječ zelí, jakož i žebřík na chleba a různé nádoby pro domácnost.

"Tenn" je služební chodba statku; sem se přiváželo a mlátilo seno a obilí. Mlatová prkna oddělují mlat od "Ösnu".
"Ösn" je úzká chodba mezi mlatem a stodolou; slouží ke sběru píce. Název "Haboa(rr)n" připomíná, že se odtud dříve krmil dobytek. Najdete zde krmný žlab, "Stragoß" (na řezání slámy) a různé nářadí a vybavení stáje a seníku.

Stáj je zařízena pro 2 voly, 6 až 8 krav a několik telat; podle toho jsou uspořádány mříže nasekané z kmenů stromů. V rohu (zatlučeném prkny) je chlívek. Nasekaný "Granter" zásobuje dobytek vodou, k vybavení stáje patří dojící stoličky a "Melksechta", volská jařma, drátěnka, vidle, koště a "Mistpritsche", brány a kartáče.

"Tennkammerl" ("Tennkastl") je přístupný z "Tenn". Slouží k uložení mlátícího zařízení; někdy k prvnímu (dočasnému) sběru vymláceného obilí.
Ve "Strahhittn" se ukládá stelivo (obvykle listí).

"Bömö" (tj. malé patro) v horním patře je spojovací chodba do horních komor. Zde se nachází truhla; někdy "Bömö" slouží také jako místo na spaní pro služebnictvo.

"Schenö Kammer" (známá také jako "Stubenkammer", protože se nachází nad "Stubenkammer") je spací komora s lepším nábytkem a truhlou a skříňkou pro uložení "krásných" věcí (svatební zboží apod.). Zde se ubytovávali návštěvníci.

"Společenská místnost" byla vybavena chudším nábytkem. Sloužila jako lůžko pro zemědělského dělníka nebo služku.
Podlahová světnice, nazývaná také přední světnice ("Vödadiin"), sloužila jako skladiště pro obilní mlýn ("Troadmühl"), mlátičky a další zařízení. Nachází se zde velká truhla pro uložení nejrůznějších domácích potřeb. Obilí se nejprve ukládalo na prkna a poté se sušilo v "Rauh".

"Rauh" (udírenská podlaha) je středobodem udírny. Tvoří ji podlaha nad "domem", která je obklopena rámem z klád a má otvory (kouřové poklopy) pro únik kouře. Nad touto podlahou, v určité vzdálenosti, je umístěn mlátící rošt, na který se ukládají snopy obilí k sušení. Doba sušení závisí na vlhkosti obilí a stupni zahřátí. V průměru stály snopy v "Rauh" 14 dní.

Do "Schabbigrö" se ukládaly "Schab" (vymlácené snopy).
Seník (nad stodolou) umožňuje nahlédnout do kůlové a trámové konstrukce udírny. Hřebenové sloupy podpírají hřebenový strom, který je v MondSeeLandu obklopen zvyky ("kradení hřebene", "zvedání hřebene", "vyslovování", "přidávání hřebene", přikládání zvířecích obětí atd.)

Šindele se ukládají na podlahu nad "Zuaspangem".
"Průchod" slouží jako místo pro sušení bylin.

Přístavby
Zuhaus ("Noarimhäusl"):
Výpustní dům starých sedláků ze "Schmiedbauerů" ve Winslroidu u Oberhofenu; pochází z roku 1778. Dům s udírnou (na rozdíl od udírny má komín); dispozičně a prostorově podobný udírně (jednoduchý dům se středovým trámem, střecha z prejzů se šindelem). Rozměry: délka: 13,10 m; šířka: 12,66 m; výška: 6,52 m. Obytné prostory: kamenné zděné přízemí, horní patro v roubené konstrukci, chodba s otočenými sloupy, holubník, včelín s úly. Interiér: kouřová kuchyně s otevřeným ohništěm a ohnivým kloboukem, odtud se vytápěla kamna v salonu "otvorem pro pec" ("Hinterlader"), nádobí na vaření.
Vlevo: Společenská místnost (vybavení podobné jako v udírně); dále komora s malou pecí, zařízení na pečení chleba; odtud schody do horního patra ("Bömö", komora na spaní, komora na kalhoty, sklad); nad tím horní patro s dveřmi do "chodby".

Vpravo: salón (tkalcovský stav z roku 1813, navíjecí kolo, navíjecí stojan, tkalcovský stav na stuhy).
Stodola: žebřiňák a vůz na hnůj (s dřevěnými nápravami), truhla na kejdu, "Mühlschanzl" (nástavba na vůz), lis na jablečný mošt, "Linsatstampf" (podbíječka lněného semene), truhla na krmivo.
"Ösn": Sklad zeleného krmiva a steliva; zemědělské nářadí, "Kohlkreinsn" (vozový nástavec na dřevěné uhlí), hořák na dřevěné uhlí, rohatinové saně, "Ruml" (letní saně na svoz sena a listí).

Stáj: Pro 2 krávy a 1 prase; seník nad ní.
Chata ("Hittn"): (ze statku Lechner na Hilfbergu; z roku 1704).
Sloupková a trámová konstrukce s dřevěným opláštěním (Schwartel s dřevěnými hřebíky), šikmá střecha s polovalbou ("Schopf"), šindelová krytina (přibité krátké šindele). Určení (vybavení): Zařízení pro pole a louky; vozidla a nářadí (saně, obvykle také vozy, pluhy, kosy, vidle, hrábě, srpy, denglstock, žlab na lisování ovoce, lis na mošt, mlýn na ovoce, "Radstock" na výrobu kol vozů, lis na vosk, nástroj na vrtání studničních trubek, měch pro selskou kovárnu, šindelová svěrka, nástroj na výrobu provazů).

Sýpka: (ze statku Lechner na Hilfbergu; z roku 1704).
Kvádrová stavba (bez spár); suchá, bezpečná místnost pro skladování obilí a mouky, také skladiště pro cennější zboží sedláků (pevný zámek). Otevřené truhly ("Kar") na obilí a mouku, míry na obilí (Metzen, Viertel), síta ("Reitern", "Fahsieb"), rám na prosévání ("fahn"), pytle na obilí a mouku, chlebový žebřík (na uskladnění chleba), rychlováha, lopata na obilí ("Moltern").

Dílna (za "Troadkasten"): Nářadí a vybavení pro práci se dřevem: "Hoanzlbank" (na upínání dřeva určeného k opracování), nářadí na výrobu šindelů ("Klauzstock", "Klauzeisen"), soustruh, brusná tyč, hospodářské tesařské nářadí.

Sušárna ("Dörrbadl"): (ze statku Lechner ve Svatém Lorenci)
Na sušení ovoce, zejména švestek. Sušárna je z trámů (starodávný tvar), šindelová střecha; pec: terčová klenba s kouřovými otvory, nahoře s kamennou krytinou; sušící prkna pro uložení ovoce v sušárně.

Selský mlýn ("Hausmühl"): (Ze statku Unterer Berger v Radau u Oberwangu).
Srubová konstrukce se šindelovou střechou; vodní kolo s horní hřídelí, přívod vody sekanými kanály, pohyblivý koncový díl ("Schoßrinn"), spojený s dřevěným mechanismem pro automatické vypnutí přívodu vody po ukončení mletí; vodní kolo obklopené srubovou konstrukcí ("Schlacht"); vodní kolo spojené s hřebenovým kolem ("Kempenrad") pomocí "Grindl". Mlýnské kameny (spodní kámen a běžecký kámen) jsou poháněny mlýnskou tyčí. Proces mletí: Zrno se sype do "Goss" (nálevkovitá nádoba nad mlýnskými kameny), protéká mlýnskou louhou mezi mlýnskými kameny a mele se, vstupuje do moučnice ("Beutelkasten") a třepacím pohybem se prosívá přes pytel na mouku; mouka padá do pytlového boxu, hrubší složky se shromažďují v ovci vpředu, sítový kanál ("Säuberer") se používá k třídění krupice (při mletí pšenice) ve 2. a 3. mlecím průchodu. Zpravidla 4 mlecí průchody, výjimečně 3. Nářadí pro obsluhu mlýna, síta, stojany na pytle, ovce, lopatky na mouku ("Moltern"), zrnotěrka ("Maßl").
dny pracovního klidu / zavírací dny
  • Pondělí
Parkování
  • parkovací místa: 60
  • Parkoviště pro autobusy: 2
Příjezd veřejnou hromadnou dopravou
Plánovač tras pro individuální turistiku
  • WC
  • dětské hřiště (venkovní)
Servis
  • Shop
  • prohlídka
možnosti placení
Jiné možnosti platby
placení v hotovosti
Slevy (věk / skupiny)
  • děti
  • studenti
  • skupiny
členské slevy
  • Salzkammergut Sommer-Card
  • Vhodné za každého počasí
  • Vhodné pro skupiny
  • Vhodné pro školní třídy
  • Vhodné pro děti (v libovolném věku)
  • Vhodné pro jednotlivce
  • Vhodné s přáteli
  • Vhodné ve dvou
  • Vhodné s dítětem
sezóna
  • jaro
  • léto
  • podzim

O informace požádejte na výše uvedeném kontaktu.

kontakt & servis


Freilichtmuseum Mondseer Rauchhaus
Hilfbergstraße 5
5310 Tiefgraben am Mondsee

mobilní +43 664 75144765
E-Mail info@museummondsee.at
web www.museummondsee.at
http://www.museummondsee.at

kontaktní osoba
pan Johannes Pfeffer
Hilfbergstraße 5
5310 Mondsee am Mondsee

mobilní +43 664 3406020
web www.museummondsee.at

Mluvíme následujícími jazyky

německý

powered by TOURDATA