© Wandern MondSeeLand ©Valentin Weinhaeupl
Eine Frau und ein Mann sitzen in der Wiese und genießen den Ausblick auf Wiesen und Berge

Verkehrs- und Ischlerbahnmuseum Mondsee

Mondsee am Mondsee, Oberösterreich, Österreich
  • vhodné pro skupiny

Muzeum dopravy a železnice v Mondsee je opět otevřeno.


Toto muzeum v původní kotelně je připomínkou bývalé úzkorozchodné železnice, která až do roku 1957 spojovala Salcburk s Bad Ischlem.

Nejen plány a fotografie, ale také lokomotivy a vagóny dávají tušit dobu, kdy ještě tato tolik oblíbená železnice brázdila krajinu.

V roce 1890 byla udělena koncese pro "úzkorozchodnou místní dráhu Ischl - Salzburg s odbočkou Mondsee a Steindorf" a pro Schafbergbahn a byla založena společnost "Salzkammerut-Lokalbahn-Gesellschaft" se sídlem v Salzburgu. Úsek Ischl - Strobl byl otevřen 15. srpna 1890 a souvislá trať ze Salcburku do Bad Ischlu byla otevřena 12. července 1893. Celá trasa SKGLB byla dlouhá 676 km, rozchod kolejí činil 0,76 m. Trať se skládala z deseti stanic a 21 zastávek. Během první světové války byla některá vozidla SKGLB nasazena v Bosně, včetně lokomotivy č. 9 z roku 1916, která je vystavena v Mondsee na místě bývalého nádraží a nyní muzea.

V poválečných letech bylo možné provoz udržet jen s velkými finančními obtížemi. Kvůli nárůstu automobilové dopravy se železnice stávala stále méně rentabilní a navzdory snahám zemských vlád Horního Rakouska a Salcburska a tehdejších turistických spolků se nedařilo získat prostředky potřebné na modernizaci a udržení provozu.

Železnice byla nakonec uzavřena 30. září 1957. Tím zanikla jedna z nejkrásnějších místních železnic, která zpřístupňovala jednu z nejpůvabnějších rakouských krajin, měla zvláštní místo v srdcích obyvatel, byla opěvována v písních a zvěčněna ve filmu. Mnohé snahy o oživení trati zůstaly bohužel dodnes neúspěšné.


dny pracovního klidu / zavírací dny
  • Pondělí
Příjezd veřejnou hromadnou dopravou
Plánovač tras pro individuální turistiku
Servis
  • prohlídka
možnosti placení
Jiné možnosti platby
placení v hotovosti
členské slevy
  • Salzkammergut Sommer-Card
  • Vhodné pro skupiny
  • Vhodné pro školní třídy
sezóna
  • jaro
  • léto
  • podzim

Bezbariérový přístup: Nejsou splněny všechny body zákonné rakouské normy. V podstatě je tento objekt bezbariérový a není potřeba asistence.

kontakt & servis


Verkehrs- und Ischlerbahnmuseum Mondsee
Seebadstraße 2
5310 Mondsee am Mondsee

mobilní +43 664 75144765
E-Mail info@museummondsee.at
web www.museummondsee.at
http://www.museummondsee.at

kontaktní osoba
pan DI Johannes Pfeffer
Gaisbergstraße 7
5310 Mondsee am Mondsee

mobilní +43 664 75144765
E-Mail info@museummondsee.at
web www.museummondsee.at

Mluvíme následujícími jazyky

německý

powered by TOURDATA