© Wandern MondSeeLand ©Valentin Weinhaeupl
Eine Frau und ein Mann sitzen in der Wiese und genießen den Ausblick auf Wiesen und Berge

Ehemaliges Bürgerspital / Tourismusinformation

Mondsee am Mondsee, Oberösterreich, Österreich
Občanský špitál byl prospěšným společenským činem a institucí mondseeského občana Caspara Freinbergera. V roce 1464 věnoval mondseeský občan Caspar Freinberger ve své závěti část svého majetku, konkrétně dům a statek na Steinerbachu a statek na Höribachu, na zřízení městského špitálu. "Bürgerspital" tehdy neznamenal nemocnici, ale dům pro chudé a potřebné občany, který měl v některých případech také charakter pečovatelského domu.

Po 436 let (od roku 1502 do roku 1938) existoval dům v dnešní ulici Dr. Franze-Müllera 3 jako Občanský špitál v Mondsee.

Po smrti Caspara Freinbergera jeho vdova Anna Freinbergerová aktivně podpořila jeho výstavbu předáním vlastního majetku. Dedikace na podporu nemocnice pokračovaly až do počátku 20. století. V roce 1643 předal dvorní soudce Andreas Göbl 900 guldenů. Úroky měly být dvakrát ročně rozdělovány mezi chovance. Špitál měl k dispozici výnosy z řady hospodářství v okolí Mondsee. V tržním městě vlastnil jako léno od Salcburku statky Haller-Rauscher a Stadlerhaus s jejich výnosy.
Po zrušení kláštera přešel Bürgerspital do majetku obce, ale podnik až do roku 1848 spravoval panský správce. V následujících letech byly všechny nemovitosti patřící ke špitálu prodány. V roce 1863 byla budova kompletně zrekonstruována. Kněžna Ignazia von Wrede (zemřela v roce 1905) ve své závěti určila částku 16 000 korun, jejíž úroky měly být během vánočního týdne věnovány chudým, protože v zimě byla nouze největší a pomoc byla velmi vítaná.
V roce 1938, za starosty Aloise Gaderera, získala obec "Stumpe-Villa", dnešní domov důchodců. Z budovy bývalého Bürgerspitalu se stal obecní úřad.

Vedením Bürgerspitalu byl pověřen takzvaný "Spitalsmeister". Pro provoz nemocnice existovaly podrobné stanovy, například byl přesně definován druh stravování. Z předpisů z roku 1757: každý den k obědu polévka, zelí a mléko, večer polévka, tuřín a mléko; k tomu v neděli 1/2 libry hovězího masa, v pondělí vzrostlé nudle, v úterý knedlíky s uzeným masem, ve středu nudle (Schupfnudeln) a na Zelený čtvrtek kaše nebo krupice. O velkých svátcích se podávala zvláštní jídla.

Náhrobek Caspara Freinbergera, zakladatele Bürgerspitalu, se nachází u vchodu do bývalého Bürgerspitalu a je možné si jej prohlédnout v otevírací době turistické kanceláře.

  • Prohlídka možná pouze zvenku

Příjezd veřejnou hromadnou dopravou
Plánovač tras pro individuální turistiku
sezóna
  • jaro
  • léto
  • podzim
  • zima

O informace požádejte na výše uvedeném kontaktu.

kontakt & servis


Ehemaliges Bürgerspital / Tourismusinformation
Dr.-Franz-Müller-Straße 3
5310 Mondsee am Mondsee

telefon +43 6232 2270
fax +43 6232 2270 - 22
E-Mail info@mondsee.at
web www.mondsee.at
http://www.mondsee.at

kontaktní osoba

Tourismusverband Mondsee - Irrsee

Mluvíme následujícími jazyky

německý

powered by TOURDATA