© Wandern MondSeeLand ©Valentin Weinhaeupl
Eine Frau und ein Mann sitzen in der Wiese und genießen den Ausblick auf Wiesen und Berge

Schloss Mondsee / Benediktinerkloster Mondsee

Mondsee am Mondsee, Oberösterreich, Österreich
  • vhodné za každého počasí

Zámek Mondsee v Solné komoře je využíván různými způsoby jako hotel, centrum pro pořádání akcí a muzeum.
Pod dnešním zámkem a bazilikou v Mondsee byly nalezeny doklady o římském sídlišti z 1./2. století.
Klášter Mondsee založil v roce 748 bavorský vévoda Odilo.
Podle zakladatelské legendy byl vévoda Odilo se svou manželkou a početnou družinou v naší oblasti na lovu. Zabloudil a překvapila ho noc. Vysoko na skalnatém terénu nad jezerem Mondsee mu hrozilo vážné nebezpečí pádu. Náhle se z mraků vynořil měsíc v úplňku a vévoda spatřil, jak se před ním v hlubinách jezera leskne hladina. Z vděčnosti za svou záchranu slíbil, že na břehu tohoto jezera postaví klášter.
První mniši pravděpodobně přišli z Monte Cassina. Ve vzrušující historii kláštera Mondsee vynikají zejména dvě osobnosti:
Wolfgang, biskup z Regensburgu, který založil poutní kostel ve Svatém Wolfgangu. V pozdním středověku se jednalo o jedno z nejvýznamnějších poutních míst na Západě, srovnatelné s Římem, Cáchami, Santiakem a Einsiedelnem. Díky četným darům a příspěvkům pro toto poutní místo se stalo hlavním zdrojem příjmů kláštera v Mondsee, což umožnilo zadat výzdobu kostela ve Svatém Wolfgangu velkým umělcům té doby.

Nejdéle vládnoucím opatem byl v letech 1729 až 1773 opat Bernhard Lidl, v jehož době byly provedeny rozsáhlé stavební práce, aby byl klášter k oslavám 1000. výročí založení v roce 1748 představen v co nejlepším stavu. Napsal Chronicum Lunaelacende - dějiny kláštera od jeho počátků až do 18. století.

V roce 1774 zničil požár většinu domů v tržním městečku a vážně poškodil také klášter a kostely.

V roce 1782 vydal císař Josef II. všeobecný zákaz poutních kostelů a Linec se zasadil o zrušení kláštera Mondsee z důvodu jeho příhraniční polohy a s tím spojeného pašování. Dne 7. srpna 1748 bylo dvorským dekretem nařízeno propuštění všech duchovních vhodných pro pastoraci, zakázána volba nového opata, přebytky musely být odevzdány náboženskému fondu a byl zahájen prodej nemovitostí. Dne 5. září 1791 byl po bohoslužbě přečten císařský dekret, což znamenalo, že klášter Mondsee, v té době nejstarší klášter v Rakousku, přestal existovat.

Majetek kláštera připadl lineckému biskupovi a statky a budovy byly pronajaty. Po porážce Rakouska ve válce s Napoleonem v roce 1809 musel být podle ustanovení míru Vídeň-Schönbrunn postoupen Innviertel a části Hausruckviertelu včetně Mondseelandu. Panství Mondsee bylo 27. srpna 1810 předáno bavorskému polnímu maršálovi Carlu Philippu von Wrede za jeho zásluhy v taženích s Napoleonem.

Zejména na Ignazii kněžnu von Wrede dodnes obyvatelé Mondsee vzpomínají jako na velkou mecenášku. Založila nemocnici, zřídila značný nadační fond pro Bürgerspital (nemocnici pro chudé) a měla pochopení pro všechny sociální problémy. Vpravo před kostelem je jí věnován pomník. Její dědička a dcera Helena se provdala za bavorského královského podkomořího Carla Augusta hraběte von Almeida. V roce 1985 byl zámek Mondsee prodán společností Asamer und Hufnagl poté, co již bylo prodáno mnoho nemovitostí. O koupi zámku po dlouhých jednáních neúspěšně usilovala spolková země Horní Rakousy a obec Mondsee. Po rekonstrukci se v zámku nyní nacházejí obchody, byty, zemská hudební škola, hotel, galerie, kulturní a společenské centrum a také fara.

  • Prohlídka možná pouze zvenku

Příjezd veřejnou hromadnou dopravou
Plánovač tras pro individuální turistiku
  • Vhodné za každého počasí
sezóna
  • jaro
  • léto
  • podzim
  • zima

O informace požádejte na výše uvedeném kontaktu.

kontakt & servis


Schloss Mondsee / Benediktinerkloster Mondsee
Wredeplatz 1
5310 Mondsee am Mondsee

telefon +43 6232 2270
fax +43 6232 2270 - 22
E-Mail info@mondsee.at
web www.mondsee.at
http://www.mondsee.at

kontaktní osoba

Tourismusverband MondSeeLand
Wredeplatz 1
5310 Mondsee am Mondsee

telefon +43 6232 2270
fax +43 6232 2270 - 22
E-Mail info@mondsee.at
web www.mondsee.at

Mluvíme následujícími jazyky

německý

powered by TOURDATA