© Wandern MondSeeLand ©Valentin Weinhaeupl
Eine Frau und ein Mann sitzen in der Wiese und genießen den Ausblick auf Wiesen und Berge

Hochkreuzkapelle

Mondsee am Mondsee, Oberösterreich, Österreich
Kaple "Hohes Kreuz" byla postavena u vjezdu do tržního města Mondsee v oblasti Solné komory.
Byla postavena jako kaple u severního vstupu na hojně navštěvovanou poutní trasu z Dolního Bavorska podél Mattigfurche do Mondsee a dále do Sv.Wolfganga a byla jednou z malých kapliček, které stály podél této trasy a často byly vyzdobeny pozoruhodnými uměleckými díly. Byla to poslední zastávka poutních vlaků před vstupem do klášterního kostela v Mondsee.

Kapli s vysokým křížem zdobí gotický krucifix (sochař neznámý) a fresky s vyobrazením Kristova utrpení od Wolfa Hubera. Ty mají poutníky věřící v zázrak nasměrovat k největšímu zázraku, vykoupení na kříži.

O tom, že tuto kapli postavil opat Wolfgang Haberl, svědčí kámen, do něhož je vytesán propletený monogram "-A (Wolfgangus Abbas) a letopočet 1516. Ten také přibližně určuje stáří fresek, které vytvořil Wolf Huber, známý také jako Mistr dunajské školy. Wolf Huber byl stavebním mistrem a dvorním malířem pasovského arcibiskupa. Vzhledem k tomu, že kaple Vysokého kříže je datována rokem 1516, znamená to, že do Mondsee přišel z Pasova, který v té době patřil k pasovské diecézi. Lze předpokládat, že Wolf Huber vyjednal s opatem další zakázku a že fresky na této kapli vznikly při této příležitosti. Působí dojmem, že byly namalovány lehkou rukou.

  • Prohlídka možná pouze zvenku

Příjezd veřejnou hromadnou dopravou
Plánovač tras pro individuální turistiku

O informace požádejte na výše uvedeném kontaktu.

kontakt & servis


Hochkreuzkapelle
Herzog-Odilo-Straße
5310 Mondsee am Mondsee

telefon +43 6232 2270
fax +43 6232 2270 - 22
E-Mail info@mondsee.at
web www.mondsee.at
http://www.mondsee.at

kontaktní osoba

Tourismusverband Mondsee-Irrsee

Mluvíme následujícími jazyky

německý

powered by TOURDATA