© Wandern MondSeeLand ©Valentin Weinhaeupl
Eine Frau und ein Mann sitzen in der Wiese und genießen den Ausblick auf Wiesen und Berge

Naturschutzgebiet Irrsee Moore

Zell am Moos am Irrsee, Oberösterreich, Österreich
  • vhodné za každého počasí

Vřesoviště v okolí Irrsee jsou jedinečným biotopem hodným ochrany.
Zdroj popisu: Databáze ochrany přírody spolkové země Horní Rakousko.

Charakteristika:

Přírodní rezervace "Irrseemoore" se skládá z několika dílčích ploch na severním, východním a jižním břehu Irrsee, které mají dohromady rozlohu asi 50 ha. Z větší části se jedná o slatinné plochy v zamulčované oblasti jezera, pouze na severu jsou mokřadní a slatinné louky dále ve vnitrozemí součástí přírodní rezervace. V rostlinných společenstvech převládají slatinné louky (Gentiano-Molinietum), ostřicové louky (Caricetum elatum), Davallovy ostřicové mokřady (Caricetum davallianae) a v menším měřítku společenstva rákosin se zobánkem (Rhynchosporetum fuscae) a hlavaté ostřicové louky (Primulo-Schoenetum-ferruginei). Z hlediska vegetačních typů je třeba odlišit extenzivně obhospodařované slatinné louky ve formě rozptýleného využívání od převážně přírodních ploch. Tyto nevyužívané plochy rašelinišť představují sukcesní plochy, které nebyly po léta obhospodařovány a v závislosti na místních stanovištních podmínkách se jedná buď o křovinaté rákosové úhory, ostrůvky dřevin, nebo o převážně otevřenou cibulkonosnou vegetaci, porostlou převážně rašeliníky, mechem vlasatcem, brusinkami a vachty.

Účel ochrany:

Zachování typů vegetace podporou extenzivního obhospodařování a zachování faktorů stanoviště v dostatečném rámci. Zachování nebo podpora vývoje sukcesních ploch, které jsou z hlediska ochrany přírody opodstatněné.

Z hlediska ochrany přírody to znamená zejména: Zachování místní botanické a faunistické rozmanitosti druhů, jakož i rozmanitosti autochtonních vegetačních společenstev podporou obživy druhů Zachování stávajících travnatých zón jako živinami chudých, druhově bohatých slatinných luk.

Základem druhové bohatosti je jak pokračování kosení slatinných luk, tak trvalé, maximálně zamokřené půdy, jejíž rozsah však musí umožňovat luční hospodaření. Výrazné změny v hospodaření nebo zintenzivnění rekreačních aktivit na těchto plochách (častý přístup, táboření, skladování lodí či surfů) by zhoršily podmínky lokality, a mohly by tak ohrozit biotop v jeho současné podobě. Rozšíření odvodňovacího systému nebo zintenzivnění stávajících příkopů by mělo negativní dopad na místní podmínky lokality.

Zajištění průběhu přírodních procesů v neobdělávaných částech přírodní rezervace.

Zásahy v těchto dílčích plochách (rákosiny, vysoké bylinné louky, potoky s břehovými porosty, rašelinné lesy a vrchoviště) narušují přirozený průběh sukcese, a proto by měly být prováděny pouze v rámci opatření na ochranu přírody. Negativní vliv na tento cíl ochrany má jak častý přístup, tak výstavba objektů nebo antropogenní přísun živin.

Ochrana a rozvoj přírodní rezervace jako biotopu pro luční druhy ptáků.

Zajištění pozdního kosení a zamezení růstu dřevin, které omezují viditelnost, jsou důležité zejména pro rozvoj populací kulíků.

Zajištění plošné absence hluku na území přírodní rezervace.

Klíčovým faktorem pro úspěšné hnízdění lučních druhů ptáků je do značné míry nerušený charakter jejich hnízdiště a stanoviště. Vzhledem k poměrně velké vzdálenosti silnic od břehu jezera a absenci hlučných motorových člunů na jezeře se pobřežní oblasti v přírodní rezervaci vyznačují do značné míry bezhlučným prostředím. Této situaci napomáhá i koncentrace rekreačního využití (koupaliště a kempy) v některých oblastech. Rozšíření rekreačních aktivit a časté používání motorových člunů by tento cíl ochrany ohrozilo.

Zachování krajiny jezerního pobřeží typické pro Irrsee, která se vyznačuje extenzivně obhospodařovanými litorálními loukami a menšími lesními strukturami i silážními plochami. S ohledem na krajinu je nezbytné zachovat vzhled těchto pobřežních zón, které by měly být co nejméně narušené, přírodě blízké a typické pro danou oblast.

Stavební opatření v oblastech v blízkosti pobřeží, stejně jako změny využití na podporu volnočasových aktivit, opatření na úpravu terénu v těchto zónách a skladování lodí a surfů mohou mít na místní krajinu významný vliv.

  • otevřeno denně

Příjezd veřejnou hromadnou dopravou
Plánovač tras pro individuální turistiku
  • Vhodné za každého počasí
sezóna
  • jaro
  • léto
  • podzim
  • zima

O informace požádejte na výše uvedeném kontaktu.

kontakt & servis


Naturschutzgebiet Irrsee Moore
Rund um den Irrsee
4893 Zell am Moos am Irrsee

telefon +43 6232 2270
E-Mail info@mondsee.at

kontaktní osoba

Tourismusverband MondSeeLand Mondsee - Irrsee
Dr. F. Müller Straße 3
5310 Mondsee am Mondsee

telefon +43 6232 2270
E-Mail info@mondsee.at

Mluvíme následujícími jazyky

německý

powered by TOURDATA