© Wandern MondSeeLand ©Valentin Weinhaeupl
Eine Frau und ein Mann sitzen in der Wiese und genießen den Ausblick auf Wiesen und Berge

Handlbauer-Kapelle und Statue

Tiefgraben am Mondsee, Oberösterreich, Österreich
Na starých dřevěných šindelích stálo: "Kapli nechali postavit Johann a Johanna Radauerovi v roce 1865. Josef Eppenschwandtner z Mondsee 36, narozený 11. března 1831 v Tiefgrabenu, Parz 3, pracoval jako tesař. Nová střecha byla nutná přibližně každých 30 let. V roce 1954 byl touto prací pověřen Michael Widlroither, tesař v Tiefgrabenu 12".
Tyto informace vedly k několika otázkám. Johann Radauer se narodil 15. května 1907 v Keuschenu. Jeho první manželka se narodila v Pinwinkleru. Jeho druhou ženou byla Johanna Radauerová, rozená Edtmaierová z Tiefgraben 8, kterou si vzal v roce 1948. Byla sestřenicí jeho první manželky. Kapli nemohli postavit. Pravděpodobně ji nechali renovovat a tato data zapsali později.

V roce 1980 byla kaple nově zastřešena.

V roce 2013 byla kaple již v tak dezolátním stavu, že se uvažovalo o její úplné demolici. S tím se však nemohl smířit stavitel kaple, pan Johann Radauer. Nejenže chtěl starou kapli zachovat, ale chtěl také, aby vypadala tak, jak vypadala původně, když zde byla na poutní cestě postavena - a byl připraven provést co nejvíce renovačních prací sám. Nepostradatelnými pomocníky mu byli soused Alois Putz starší, který se ujal tesařských prací, a Maria Höllererová, která se postarala o restaurování maleb, obrazů a sochy.
Navzdory dobře míněným radám se pan Radauer smířil s časově náročnou prací na zaokrouhlení budovy ve prospěch zjednodušení. Na nový krov bylo použito dřevo z bývalého Gasthausu Schlössl. Veškeré další potřebné dřevo se mělo brát pouze z vlastního lesa. Alois Putz to striktně dodržoval.

Dřevěný klenutý strop zdobila malba zobrazující Korunovaci Panny Marie, kterou se Marii Höllererové podařilo restaurovat tak, že opět tvoří "nebe" kaple. Podařilo se jí také pečlivě zrestaurovat malby a velkou sochu Krista.

Zednické a obkladačské práce prováděl pan Radauer sám.
Nakonec se pustil do instalace osvětlení, které lze měnit podle různých liturgických dob.
Jeho snahou je, aby Handlbauerova kaple byla opět - jako v dřívějších dobách - místem, kde se zastavují k odpočinku poutníci a turisté.

Socha svatého Floriána nad vchodem do domu - Handlbauer
Výklenek se sochou svatého Floriána je nad vchodem do domu od 50. let 20. století. Když se zhruba před 20 lety přemalovávala stěna domu, bylo s tím samozřejmě počítáno.
Příjezd veřejnou hromadnou dopravou
Plánovač tras pro individuální turistiku

O informace požádejte na výše uvedeném kontaktu.

kontakt & servis


Handlbauer-Kapelle und Statue
Zur Linde 26
5310 Tiefgraben am Mondsee

telefon +43 6232 4166
E-Mail info@ortedesglaubens.at
web www.ortedesglaubens.at/mondsee
https://www.ortedesglaubens.at/mondsee

kontaktní osoba

Pfarre Mondsee
KIrchengasse 1
5310 Mondsee am Mondsee

Mluvíme následujícími jazyky

německý

powered by TOURDATA