© Wandern MondSeeLand ©Valentin Weinhaeupl
Eine Frau und ein Mann sitzen in der Wiese und genießen den Ausblick auf Wiesen und Berge

Tiefgraben am Mondsee

Tiefgraben am Mondsee, Oberösterreich, Österreich
Proč by se Tiefgraben měl vlastně jmenovat spíš Hochradeln - tedy místo Hlubokohrabova Vysokovýšlapov… Přiznejme si, že název „Tiefgraben“ - čili něco jako "Hlubokohrabov" se k tomuto krásnému kusu Rakouska v regionu Salzkammergut moc nehodí. Co si pod tímto jménem představíte Vy. Těžko říci, pokud tento kraj znáte jako své boty. Stejně tak těžko říci, pokud jste Tiefgraben ještě nikdy nenavštívili. Lákavé je to, že tato obec je jediná v kraji MondSeeLand, která hraničí jak s jezerem Mondsee, tak s Irrsee.

Vydejme se tedy na jižní břeh jezera Irrsee. Tam se nachází umělecký objekt ve volné krajině s nevyslovitelným názvem „Phyllotaxis“. Pokud přeneseme pohled na sever, leží pod námi jezero Irrsee v celé své kráse. Celé jezero spadá pod ochranu přírody a obyvatelé okolí se všemožně snaží o to, aby to tak zůstalo. Udržované louky, vlnící se pásy rákosu, tyrkysově modrá voda, šťastní lidé, krásný Salzkammergut.

Otočka o 180° dá prostor dominantním horám v MondSeeLandu se ságami opředenými jmény Drachenwand - Dračí zeď a Schafberg - Ovčí hora. Celé čtyři a půl kilometru dělí jezero Irrsee od jeho velkého bratra – jezera Mondsee, tedy jezera Měsíčního.

Pravou zvláštností Tiefgrabenu jsou ovšem ale mírné vršky v jeho okolí. Kolomansberg, Lackenberg, Mondseeberg, Guggenberg – podle jmen soudě by to mohly být hory úctyhodných výšek. Prozdaďme ale na tomto místě, že jde opravdu o velmi mírné pohoří. A všechny tyto kopce, vrcholky nebo pohoří jsou skvěle zpřístupněna po lesních a turistických cestách.

Co se tedy nabízí víc, než se vyšvihnou do sedla kola, ať už je to horské kolo, elektrokolo, kolo závodní nebo trekingové, podstoupit krátkou námahu více nebo méně mírného stoupání a pak si vychutnávat tyto výhledy. Nepopsatelné a působivé. Proč zůstat dole, když můžete na kole vyjet nahoru. Tedy Hochradeln místo Tiefgraben - Vysokovýšlapov místo Hlubokohrabova. A pro všechny „necyklisty“: Platí i pěší turistika…

  • 3.584obyvatel

  • 38 km²plocha

  • 450 - 1000 m nadmořská výška

  • 47.86, 13.35GPS souřadnice

Z Německa: jeďte po dálnici A8 z Mnichova směr Salzburg, tam odbočte na dálnici A1 směr Linec/Vídeň, po 30km vyjeďte po výjezdu Mondsee.

Z Vídně: jeďte po dálnici A1 směr Salzburg až po výjezd Mondsee.

Z Itálie: jeďte po dálnici A10 do Salzburgu, tam odbočte na dálnici A1 směr Linec/Vídeň, po 30km vyjeďte po výjezdu Mondsee
Nádraží Strasswalchen – 14 km od Mondsee (veřejná autobusová doprava) nebo
Nádraží Salzburg – 30 km od Mondsee (veřejná autobusová doprava)
Letiště Salzburg – 30 km od Mondsee (veřejná autobusová doprava)

Příjezd veřejnou hromadnou dopravou
Plánovač tras pro individuální turistiku

kontakt & servis


Tiefgraben am Mondsee
Tourismusverband Mondsee-Irrsee
Dr.-Franz-Müller-Str. 3
5310 Tiefgraben am Mondsee

telefon +43 43 2270
fax +43 6232 2270 - 22
E-Mail info@mondsee.at
web www.tiefgraben.at/
https://www.tiefgraben.at/

Navštivte nás také na

navštiv naši fanouškovskou stránku na Facebooku navštiv nás na Twitteru navštiv naši galerii fotek na strámce Flickr náš videokanál na Youtube Navštivte naši stránku na Wikipedii Navštivte náš blog

Mluvíme následujícími jazyky

německý
anglicky

powered by TOURDATA